söndag 23 februari 2014

Grahamsbröd

Go kväll på er! 
Då var det redan söndag, helgen springer förbi:) Har varit en lugn sådan, snoriga och hostiga allihop här men hoppas det snart ger med sej. Igår firade vi min farmor som fyllde 80 år, en trevlig dag med god mat och träff med släkten!  Idag bakade jag bröd för första gången, blev så gott, nybakta frallor till kvällsmat med smör och ost, mums säger jag bara!:) Vad har ni haft för er?

Bjuder här på receptet för er som är sugna;

Grahamsbröd (blir 20 bullar)  ugn: 200 grader

* 50 g smör eller margarin
* 5 dl mjölk
* 50 g jäst
* 1 ½ tsk salt
* 2 msk socker, sirap eller honung (jag använde sirap)
* 8 dl grahamsmjöl
* 4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). 
Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla delarna till längder. Skär varje längd i 10 bitar, forma bitarna till runda eller ovala bullar, som gärna kan plattas till lite med mjölad hand. Lägg bullarna på två plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.

Grädda mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Godast dagsfärska!





fredag 14 februari 2014

Alla hjärtans dag

Fredag och det betyder att jag & Milo har varit lediga då jag jobbar 80%...vi började dagen med att ta en tur till grannstaden för lite shopping, vi drog med oss Milos mormor också! Sen har vi haft lite Alla hjärtans dag fika och mormodern kom förbi med massa presenter, bortskämda blir vi;) Vi har även hunnit med en liten promenad hela familjen och sen lite Tacomys (som det nästan är här varje fredag;)) och snart blir det filmmys, mycket mys idag men det är ju ändå Alla hjärtans dag! 

Det var så härligt ljus idag och äntligen kom lusten till att fota, det är liksom lite roligare att visa upp ljusa bilder än mörka, korniga eller hur? Så här kommer lite bilder på en del av vardagsrummet, soffdelen får jag visa en annan dag då sambon ockuperat den då det var hockey på tvn, han hade inte lust att flytta på sej;) Fortsatt trevlig kväll till er, kram









PS. Ser ni förresten vad "Andy Warhol" postern har gulnat? Helt galet, måste hitta nått annat där...


tisdag 11 februari 2014

Lite kvällsfunderingar

Det är väldigt långt mellan blogginläggen här, hittar inte riktigt tiden. Dels har jag ju börjat jobba och med nytt jobb så tar det mycket energi och det man har kvar när jobbdagen är slut vill man ju ge till vår lille såklart. Sen låg jag sjuk förra veckan, i magsjuka, hua! Men, peppar peppar, så har resten av familjen klarat sej! Däremot är jag mer aktiv på Instagram, @hemlangtan, lite lättare på nått vis. Men ska självklart försöka blogga lite oftare, är inte redo (och vill inte) ge upp bloggen! Möjligtvis att det får bli en lite mer allt i allo blogg, vi får se, funderar vidare!