söndag 23 februari 2014

Grahamsbröd

Go kväll på er! 
Då var det redan söndag, helgen springer förbi:) Har varit en lugn sådan, snoriga och hostiga allihop här men hoppas det snart ger med sej. Igår firade vi min farmor som fyllde 80 år, en trevlig dag med god mat och träff med släkten!  Idag bakade jag bröd för första gången, blev så gott, nybakta frallor till kvällsmat med smör och ost, mums säger jag bara!:) Vad har ni haft för er?

Bjuder här på receptet för er som är sugna;

Grahamsbröd (blir 20 bullar)  ugn: 200 grader

* 50 g smör eller margarin
* 5 dl mjölk
* 50 g jäst
* 1 ½ tsk salt
* 2 msk socker, sirap eller honung (jag använde sirap)
* 8 dl grahamsmjöl
* 4-5 dl vetemjöl eller vetemjöl special

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). 
Dela sönder jästen i en bunke. Rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, sirap eller honung, grahamsmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakning. Arbeta ihop till en smidig deg. Jäs den övertäckt ca 30 min.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla delarna till längder. Skär varje längd i 10 bitar, forma bitarna till runda eller ovala bullar, som gärna kan plattas till lite med mjölad hand. Lägg bullarna på två plåtar, smorda eller med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 min.

Grädda mitten av ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Godast dagsfärska!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar